Технологія вирощування та правильне підживлення для капусти білокачанної

1-й Етап: Протруювання насіння. Спосіб передпосівної підготовки насіння. Агротехніка білокачанної капусти передбачає якісну підготовку насіння до сівби. Строки посіву насіння необхідно планувати в залежності від терміну висадки розсади на постійне місце (за 50 днів до моменту бажаної висадки в грунт). Сіяти насіння капусти для вирощування розсади рекомендуємо в парниках. У них розсада виходить загартованою і готовою до висадки у відкритий грунт. Щоб отримати якісну розсаду, насіння перед висадкою необхідно попередньо підготувати.
Розчин готуватись з розрахунку 1л рідкого добрива «АКСІБІО» на 10 л води, прогрітий до +50 °С на 20 хв. для кращого вбирання мікро та макроелементів у насіння, що вплине на сходи і здорову, сильну розсаду.

Посів насіння виробляють у прогріту до + 20° землю, перед посівом ґрунт рясно поливають. Насіння заглиблють 2-3 см.
Розсаду можна вирощувати в касетах, або висіваючи просто в ґрунт теплиці (так звана рвана розсада). Від густини посадки залежить розмір голівок. Важливо висадити рослини в ямки на глибину до першого справжнього листа. Після посіву касети слід помістити в камеру температурою близько +23 °С...+25 °С та вологістю 98 % щоб спровокувати проростання насіння та забезпечити рівномірні сходи.
Насіння висіває безпосередньо у підготовлений ґрунт. Зверху посів покривають поживною сумішшю та проводять полив. Протягом дня під впливом сонячних променів капуста відмінно розвиватиметься.

2-й Етап: Підготовка ґрунту. Капусту - можна виростити як у відкритому ґрунті, так і у теплиці. В ідеалі, ґрунт для капустяної розсади потрібно приготувати з осені або перед посівом. Для посадки у відкритому ґрунті потрібно вибирати сонячних місць. Розсада на момент посадки у відкритий грунт (приблизно через 25 - 35 днів після сходів) повинна мати 4-5 справжніх листків і висоту близько 15 см. Десь за 12-15 днів до висадки розсади в ґрунт треба почати процедуру загартовування. Пересадку слід робити надвечір. Добре загартована розсада витримує короткочасний заморозок -3 ° С ... -5 ° С, а сформовані головки до -5 °С...-8 °С. Терміни висадження залежить від сорту.
У умовах тепличного культивування тепличний грунт має бути якісно зручний та ущільнений. Надалі ґрунт піддається подальшим розпушуванням та поливанням

3-й Етап: Перше підживлення. Норма внесення: 5 л підживлення роствору АКСІБІО на м2. Перше підживлення здійснюється через тиждень, коли рослина приживається в теплиці. Розсаду поливають теплим розчином +18°С...+20°С, у пропорціях 200 г добрива «АКСІБІО» на 10 літрів води, адже саме в розсадний період молоденькі рослини дуже потребують збалансованого набору поживних речовин, які мають надійти в максимально доступній формі. Ціль підживлення - розвиток кореневої системи, зменшення стресу, через пересадку рослин та швидке вкорінення розсади.

Висаджування розсадного матеріалу передбачає проведення зрошень кожні 2 дні з розрахунків 10л розчину (200 г удобрення на 10 літрів води) на кожен кв.м.

3-й Етап: Друге підживлення. Вноситься на початку формування качанів, нормального розвитку кореневої системи, поліпшення живлення рослин, відновлення та активації мікрофлори, покращення доступності поживних речовин. Потрібно активно поливати капусту в період зав'язування її голівки, вологість ґрунту - не менше 70%.

Надалі систематично поливають розчином цього препарату (200 г добрива на 10 літрів води) за кожний кв.м.

4-й Етап: Збір врожаю. Перший збір урожаю отримують через 40-50 днів після висадження розсади. Урожай капусти білокачанної можна збирати механізовано (за допомогою комбайнів та транспортерів) або вручну.
Збираючи капусту для зберігання, треба залишати 2-3 покривні листи на поверхні головки та початок довжиною близько 3 см. Дуже важливо акуратно і правильно укладати головки у контейнер чи блок.